Om AMFORA

Amfora Krukke på trappeafsatsAMFORA har handlet med familien Moytsakis siden 1994. Familien holder til i byen Trapsano på Kreta. Her har de deres værksted, hvor de gennem generationer har fremstillet terrakotta krukker. Ikke ret mange ting er ændret gennem årerne. Tingene foregår manuelt, alt bliver til i hånden og man kan ikke undgå at blive fascineret. De kan deres håndværk og de er stolte af det. Tassos Moytsakis er 2. generation, og sønnen Jannis er med i det daglige – det virker helt naturligt, at han skal fortsætte traditionen. Familien er vigtig og fylder meget. Tassos kone, Maria, står for papirarbejdet, og er min kontakt, da hun er den eneste der har lært et andet sprog. Der er kun 2 ansatte på værkstedet – det tager sin tid at blive god til at dreje, og de ansatte har været der mange år. Der skal 2 personer til for at dreje de helt store krukker – man kan betragte dem nærmest i timevis. Det er dygtige håndværkere.

Stemningen på værkstedet fascinerer. Der er varmt på Kreta, og bygningerne er ganske primitive. Radioen kører, 2 personer sidder ved drejebænkene, der styres med fødderne. Leret er fugtigt, mørkegråt og hænderne er konstant i brug. Én efter en laves krukkerne, tages af drejebænken og placeres på den vogn der senere skal i ovnen. Ovnen er det eneste nye gennem alle årerne. En italiensk gasovn, hvor temperaturen kan styres præcist. Brændingen er uhyre vigtig for krukkernes holdbarhed – 1150 grader i godt 11½ time skal der til. Derefter tages krukkerne ud, stilles ud i solen og fyldes med vand. Der står de så nogle dage og nærmest “sætter” sig. Så tømmes de og står derefter minimum en måned i den bagende sol, og så er de for alvor klar.

Krukkerne laves af chamotta ler. Det er meget tæt i strukturen, og sammenholdt med den meget hårde brænding, bliver resultatet utroligt stærke og frostsikre krukker – de har en helt speciel glød, de har en særlig klang, de ændrer ikke farve eller dækkes til med alger, men de patinerer og bliver smukke.

Det gør mig glad, at tale med og møde kunder, der har haft AMFORA krukker i mange år, ofte mere end 10 år. De smiler og er glade for krukkerne som de passer særligt på. Når de supplerer op, er der ingen der taler om frostskader, for det ved de er i orden – det handler mere om udseende, størrelse og udtryk. De er jo hånddrejede og derfor alle unikke – og det er vigtigt at finde netop dén man synes bedst om.

Mit navn er Christian og har tidligere haft egen virksomhed indenfor en helt anden branche, men valgte for ca. 9 år siden, at der skulle ske noget nyt. I min virksomhed havde jeg en hel del AMFORA krukker stående, hvoraf nogle var 10-12 år. Jeg bemærkede, at rigtig mange kunder omtalte dem, og på en særlig måde var de med til at give en god og afslappet atmosfære. Lidt ved et tilfælde blev jeg opmærksom på, at AMFORA krukker skulle skifte ejer, og ret hurtigt besluttede jeg mig for overtage virksomheden. At beskæftige sig med et produkt der bliver til i hånden, og som laves efter gamle traditioner er fascinerende – det gør mig stolt og glad.

Som engroskunde afgiver du ordre til næste forår i September/Oktober måned. Dermed bestemmer du selv, hvilke – og hvor mange krukker du ønsker. Ikke noget med hele containere, og et ret tilfældigt udvalg af krukker. Typisk foregår bestillingen i samarbejde med mig – jeg har god erfaring med at sammensætte ordre, så plads og udgifter til fragt bliver anvendt bedst muligt. Har du i løbet af sommeren brug for at supplere, har jeg ”færdige” paller stående, ligesom jeg har alle store krukker stående enkeltvis. Mit lager er beliggende i Vipperød i nærheden af Holbæk.

Som privatkunde er du velkommen til at handle direkte på mit lager – du skal dog forinden kontakte mig, for at lave en aftale. Her på websitet kan du se de de forskellige modeller – klik på foto for modelnavn og mulighed for størrelser.

Vi leverer krukker på Sjælland hver tirsdag – fragtpris kr. 275,-

Det er min opfattelse, at AMFORA tilbyder landets smukkeste og stærkeste terrakotta krukker af sin art, og du er velkommen til at kontakte mig på mail amforakrukker@mail.dk eller mobil +45 2021 7313.

Venlig hilsen
Christian

© AMFORA 2020